Vildsvinsgryta – första recept på vild

VildsvinsgrytaVildsvinsgryta är mitt första recept på vild. Jag brukar äta vild, men att laga vildsvinsgryta själv tyckte var en utmaning. Jag hade fel! Det är lika enkelt att koka vildsvinsgryta som fransk boeuf-bourgignon eller polsk surkålsgryta bigos.  Min vildsvinsgryta är just en blandning av de franska och polska förfinade smaker. Grytan är ett långkokt. Mycket aromatisk. Smakar vin, enbär, rosmarin samt torkad svamp. Perfekt gryta till familjemiddag. Servera vildsvinsgryta med bröd eller gnocchi.

Vildsvinsgryta

Ingredienser:

4-6 porcji

Marinad

600 g stek av vildsvin

4 vitlöksklyftor

1 gulök, klytor

en nypa muskat

6 enbär, hela frö

6 svartpeppar, hela frö

1 bit kanel

2 lagerblad

1 kvist färsk rosmarin

500 ml rötavin, torrt

Putsa och dela köttet i bitar. Blanda ingredienser till marinad i en skål med passande lock och doppa köttet i. Marinera köttet minst i 3 timmar, helst övernatten.

Gryta

hela marinerat kött

2 msk olja

2 msk smör + 2 msk till redning

80 g bacon, strimlat

2 morötter, tärnade

1 stor gullök, tärnad

500 g vilda champinjoner

30 g torkad svamp, hackade

3 tjälkar selleri, tärnade

2  vitlöksklyftor, skivade

3 enbär

5 dl köttbuljong

2 dl vätska från marinaden

1 tsk svartpeppar

½ tsk kummin

1½ tsk salt

 1 msk vetemjöl

3 msk hackad persilja

 Vildsvinsgryta_ recept

 Placera torkad svamp i en skål och häll på het vatten. Låt dra i 20 minuter. Häll av vatten sedan och hacka svampen. Börja med grytan. Värm upp olja och i en långkoktgryta. Tillsätt köttet och fräs i 2 minuter på högt värme. Häll på vinet och 2 dl vätska från marinaden. Fräs till återstår cirka 2 dl vätska. Under tiden fräs bacon i en stekpannan. Flytta bacon till grytan. Lägg smöret i stekpanna och fräs champinjoner, delade om stora med hackad svamp. Lägg i löken, fräs i en minut och fortsätt med vitlök, selleri och morötter. Flytta svamp och grönsaker till grytan. Häll på köttbuljongen, smaka av med kryddor och salt samt lägg i lagerbladen. Sätt på locket och koka gryta långsam, cirka 2 timmar eller tills köttet känns mört.

Leave A Comment