Vin, olivbröd, pistage och fetaröra

vin Georges DuboeufVin, olivbröd och fetaröra! Snacka om stort förälskelse. Oliver, soltorkade tomater och feta är otroligt gott i olika sammanhang. Passar väldigt bra med gott röttvin. Fick nyligen några flaskor vin och bland annat  Georges Dubeouf Morgon, Beaujolais som passar utmärkt just till ovan nämnda delikatesser. Lite vardagslyx man ska unna sig. Ett glas Georges Dubeouf Morgon, Beaujolais på kvällen är väl förtjänat efter lång arbetsdag. Gott vin måste jag säga!

Medan vin avsmakning pågick bakade jag lite olivbröd som gifte sig så bra med fetaröra. Denna fetaröra är busenkel att göra. Så gillar jag, enkel, okomplicerad men välsmakad mat.

Olivbröd

Ingredienser:

till 8 olivbröd

25 g färsk jäst

3 dl ljummet vatten

600 g vetemjöl

1 ½ tsk salt

1 tsk socker

5 msk olivolja

8 stora soltorkade tomater i olja

100 g svarta oliver, urkärnade

2 msk hackad färsk rosmarin

Pistage och fetadip

150 g feta

1 ½ dl crème fraîche

50 g pistagenötter

handfull med pepparmynta

dip recept

Lös upp jästen i ljumt vatten, rör i socker och olivolja. Tillsätt mjöl och och knåda till en smidig deg. Finhacka rosmarin, dela svarta oliver och strimla soltorkade tomater. Tillsätt i degen tillsammans med salt. Plasta degen och låt jäsa i 30 minuter. Vik bröddegen några gånger på en mjölad yta och låt jäsa i 30 minuter till. Efter det dela degen till 8 bitar. Platta till bitarna och sedan vik över degflikarna. Låt bröden vila övertäckt i 10 minuter. Baka sedan på nedersta falsen i luftvarmugn på 225ºC i 15  minuter.

Under tiden smula feta, finhacka pepparmynta och pistagenötter. Blanda allt med crème fraîche och smaksätt med cayennepeppar. Servera fetaröra med nybakat bröd och ett glas vin.

Leave A Comment