Vindaloo het indisk curry

indisk curry vindalooVindaloo är en het indisk curry. Namnet vindaloo kommer från vitlök och vinäger. Grytan härstammar från Portugal men efter flera decennier av  påverkan av indisk matlagning har ändrats mycket. Först och främst då är det mycket chili som innehåller denna curry och själv vågade jag slänga i min vindaloo hela tre stycken röda chili. Starkt med gott.

Och som vanligt en lång lista med ingredienser följer när man ska laga indisk mat. De flesta torra kryddor köper jag som frö, sedan rostar de och mortlar. Måste säga att doften av varma nystöttade kryddor är helt underbart! Ni kan föreställa er hur doftar maträtten när den är klar. Jag älskar allt pysslet kring det indiska maten.

Vindaloo het indisk curry

Ingredienser:

8-10 portioner

1,2 kg nöt grytbitar

2 stora gullökar

7 vitlöksklyftor

1 röd färsk chili

2 msk riven färsk ingefära

6 stora kvisttomater

½ dl balsamvinäger

salt efter smak

Vindaloo pasta

3 vitlöksklyftor

2 msk riven färsk ingefära

1 tsk chiliflingor

2  röda färska chili

4 msk olja

en handfull färsk koriander

3 msk tomatpuré

6 hela kryddnejlikor

1 ½ tsk svartpeppar frön

3 tsk korianderfrön

3 tsk fänkålsfrön

2 tsk bockhornsklöverfrön

laga indiskt

Börja med att tillreda vindaloo currypasta. Rosta fröna och krossa i morteln. Skala vitlök, rensa chili, hacka koriander och mixa med samtliga ingredienser til en grovkornig pasta. Dela köttet i små bitar och fräs i olja i en djup stekpanna. Tillsätt vindaloo pasta, hackad lök, hela vitlökar, chili, koriander, riven ingefära och de hackade tomater. Koka upp curry, sänkt värme, sätt på locket och koka långsamt tills köttet känns mört. Mig tog det 2,5 timme.

Lagom tills curry är klar koka saffransris. En indisk curry är gott att servera med yoghurt, färsk koriander samt naan.

Leave A Comment