Vit surdeg och mini dinkelbaguetter

surdegsbröd recept

Min vit surdeg hade jag använd idag igen för att baka mini dinkelbaguetter, men först vill jag berätta hur man startar en vit surdeg. Jag trodde först att det är omöjligt att göra surdeg på vetemjöl, men nej. Här gjorde jag surdeg med vanligt vetemjöl och rivet äpple. Recept kommer från min senaste bokinköp ”Sura degar söta bröd” av Jan Hedh.  Att baka med surdeg är så roligt och bröd vare sig matbröd eller kaffebröd har bättre smak och arom.

Jan Hedh kommer men många bra tips vad gäller råg surdeg, vit surdeg och andra surdeg, hur bakar man gott bröd och mycket mer!  Jag började flitigt använda dessa tips och råd i min bakning av bröd. Dock  måste jag säga att det går inte att använda hans recept i 100% på samma sätt som han gör. Jag är inte förvånad direkt för att bakning är en konst beroende på temperatur, mjölsort och temperatur. Det gäller att prova sig fram och läsa alla hans tips noggrant, då lyckas man med sitt bröd. Även om jag lägger här mina bröd recept som just fungerar för mig, du kanske behöver justera dessa vad gäller vatten eller mjöl.

Så var det för mig när jag bakade dessa mini dinkelbaguetter som till sist blev verkligen goda, för att jag följde Jans tips om att  stöta, vika och vila bröddeg. Jag kände hur bröddegen lever under mina händer precis som jag knådade vetedeg till kanelbullar igår.  Vilken känsla! Jag känner mig så upprymd!

vit surdeg recept

Recept till vit surdeg

Ingredienser:

Första dag

 • 150 g vatten, 35ºC
 • 200 g vetemjöl
 • 100 g äpple, rivet

Fjärde dag

 • 200 g vetemjöl
 • 200 g vatten, 35ºC

Utförande:

 • Blanda alla ingredienser med en balongvisp i en stor glasburk. Lägg locket på och ställ på ett varmställe helst 25ºC – 30ºC  i tre dagar. För att påskynda jäsningen rör om en gång per dag. på den fjärde dagen tillsätt mjöl och vatten , blanda väl, stäng och ställ åt sidan varmt. Nästa dag är surdegen klar. Varje dag du tar surdeg friska upp resten med samma mängd mjöl och vatten.

Recept till mini dinkelbaguetter

Ingredienser:

till 22 mini baguetter

 • 5 g färsk jäst
 • 250 vit surdeg
 • 600 g vetemjöl
 • 100 g fullkornsdinkelmjöl
 • 3 ½ dl vatten, kallt + 3 msk att tillsätta på slutet av knådning
 • 1 ½ tsk salt

Utförande:

 • Blanda vatten och vit surdeg och lös jästen i. Tillsätt samtliga mjöl och knåda bröddegen långsamt cirka 9 minuter. Tillsätt sedan salt och knåda snabbare i 6 minuter till. Till sist häll i vatten , en sked i taget.
 • Lägg bröddegen i en stor skal penslad med olja, täck med följe och låt jäsa i 70 minuter. Ta upp degen på en lätt mjölad yta , stöta den och vik som en kudde. Lägg med skarven nedåt tillbaka i skålen. Täck med folie och låt jäsa ytterligare  i 70 minuter. Upprepa stötningen och vik bröddegen igen. Låt sedan vila degen i 10 minuter.
 • Dela bröddegen i portioner om 60 gram , forma till baguetter, lägg på baguettplåt, täck med följe och låt jäsa i 40 minuter.
 • Gör en snitt i mitten,pudra med  mjöl och baka baguetter i 225ºC varmluftsugn i 10 minuter. Spreja en gång med vattenflaska under tiden. Ta ut baguetter från ugnen och låt svalna på gallret.

mini dinkelbaguetter

Comments
2 Responses to “Vit surdeg och mini dinkelbaguetter”
 1. Lana skriver:

  Åh, så goda de ser ut! Om jag bara kunde tåla gluten… ;) Skull jag sätta i mig minst tre sådan goodingar! :)
  Baguetteplåt måste jag köpa och testa baka glutenfria baguetter! :)
  Ha en toppen dag!
  Kramar!
  //Lana

Leave A Comment