Ta tillvara på sommarens skörd – zucchini

zucchini lasagneZucchini lasagne! Zucchini är en favorit grönsak under sommaren. Egentligen kan man njuta av den året rund men på sommaren smaka som bäst! Jag odlar zucchini på balkongen i jättestora krukor. Det funkar och det räcker för mina behov. I år första skörd blev väldigt tidig. Vädret var perfekt! Hoppas nästa år får odla zucchini i egen trädgård. Började jakten på ett hus med stor gård. Dags att lämna centrala Göteborg för lite lantligare liv…

Zucchini är en superbra grönsak att grilla, steka, blanda i grytor, röror, sallader eller baka med. Den passar bra i lågkolhydratdiet då innehåller lite kolhydrater så mycket som cirka 3 gram. Idag vill jag dela zucchini recept som passar för de mesta även för LCHF, nämligen zucchini lasagne. Zucchini lasagne  gjorde jag på zucchini remsor istället för traditionella lasagne pasta. Maträtten är lätt lagad och smakar gott! Den är glutenfri då jag uteslöt bechamelsås som är en vit sås med mjölk, smör och mjöl. Istället använde jag två sorters ost för att binda samman zucchini lasagne. Maträtten kan förberedas i förväg och gratineras sedan i ugnen. Medan ni kikar på zucchini lasagne receptet nedan kolla andra tips att tillaga zucchini längre ner.

zucchini lasagne recept

Zucchini lasagne

Ingredienser:

1 kg zucchini, gärna olika färger

1 gullök

2 msk smör

800 g blandfärs

1 solo vitlök

2 burkar krossade tomater, a´ 400 g

2 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad basilika

1 msk salt

1 tsk svartpeppar

1 tsk stark paprikapulver

250 g mozzarella

150 g mögelost

3 msk olivolja

10 färska basilikablad

zucchini recept

Skiva zucchini till långa och tunna remsor. Jag använde osthyvel. Salta och lägg åt sidan. Tärna gullöken och fräs i smöret. Tillsätt köttfärs, pressad vitlök och bryn allt i 3 minuter eller tills köttet är inte längre blodigt. Häll i tomater, kryddor, örter och salt. Blanda och koka i 25 minuter. Smöra en avlång gratängform. Lägg på botten några zucchini remsor, halva mozzarella och sedan häll köttfärssåsen. Toppa lasagne med resten av zucchini, smulad mozzarella och mögelost. Släng i några färska basilikablad. Sätt ugnen på 200ºC. Sätt zucchini lasagne i den uppvärmda ugnen och gratinera i 15 minuter om såsen är varm innan. Har du förvarat lasagne i kylen gratinera i 175ºC i 40 minuter. Servera varmt med bröd om det önskas. Jag har rostat barbaribrödet med ost och bredd med persiljepesto.

 

 

 

 

Leave A Comment