Semester närmar sig. Igår firade vi Sveriges Nationaldag med jordgubbar och sparkling Say blush Pink grapefruit. Känns redan redan som Midsommar! Jag syftar på värme och söta jorgubbar förstås. Jag sörplade på min sparkling och blev lite nostalgisk.
Nästa vecka är skolavslutning i vissa skolor och många av er som har barn i skolålder tar ut semester i Sverige eller åker utomlands. Kanske ni har planerat semesterresan till Polen? Många av mina svenska vänner känner till norra Polen som erbjuder hav och de fina stränder rund om Gdansk, Kolobrzeg eller Swinoujscie. Men Polen är så mycket mer än hav och har även berg i söder. Om ni gillar aktiv semester rekommenderar jag er öka till Wisla, dess grannstäder och byar. Ni blir positivt överraskade, jag lovar!
Semester i Polen
Förra året besökte vi södra Polen och dess vinterhuvudstad Zakopane. Vår resa började i Wisla. Wisla är en liten stad som ligger i Beskid Slaski, cirka 140 km från Zakopane. Berget rund om Wisla är något lägre än de i Zakopane. Här är mycket lättare att vandra och även få hjälp många liftar som finna nästan i varenda samhälle som man besöker. Vad man vänder huvudet ser man vackra utsikter. Vi hade verkligen tur med väder. Det var varmt men lagom att vandra flera timmar varje dag.
I Wisla finns möjlighet att ta på hotellet eller hyra rum i ett pensionat. Vi bodde på ett ställe som heter Villa Japonica. Helt otroligt att träffa Polacker i tatryberget som är fascinerade av den japanska kulturen. I pensionatet finns japansk inredning och ägarna serverar frukost med inslag från det japanska köket. I hela huset finns fina utställningar av olika japanska föremål, bland kollektion av Ningyo dockor som innehåller cirka 700 exemplaren och räknas som en av de största i Europa. Hit kommer även skolbarn och vuxna på dagsutflykter för att titta på utställningar.
Hur kommer det sig att ett polskt par bygger upp ett pensionat i Wisla? Det berättar de gärna till alla sina gäster. Paret som dessutom är de trevligaste människorna vi stötte under hela resan bodde 22 år i Japan, kan japanska i japansk kultur utantill. Båda var musiker och spelade klassisk musik. Vi fick höra lite av det också. När paret bestämde sig åka tillbaka till Polen ville de bosätta sig i berget och driva ett pensionat. Det lyckades de med. Världen är liten. Det visade sig att parets son jobbade utomlands och bland annat besökte Iran. Min man kommer från Iran så när sonen befann sig i pensionatet hade de mycket att prata om.
Varför Wisla heter Wisla?
I Wisla har sin början Polens största flod Wisla. I Wisla är floden bara ett ön. Det finns många restauranger som ligger intill ön. Trevligt att sitta och lyssna på vatten samtidigt äta grillat forell som kommer just från floden. Häftigt! I Wisla hittar man typiska hus för detta område byggda av stora träbjälkar. Något bekantskap med den sydpolska kulturen hade jag inte innan. Byggnaderna som är vanliga familjehus är häpnadsväckande.
Cieszyn – här andas man historia
Från Wisla gjorde vi några utflykter bland annat till Zakopane och Cieszyn. Cieszyn finns både som polsk Cieszyn och tjeckisk Cieszyn. Staden är delat i mitten och gränsen är floden som heter Olza. Cieszyn är en liten stad men mycket rik historia och dess spår hittar man överallt. Gamla torget eller Stary Rynek som det heter po polska är platsen där de flesta turister befinner sig. Här finns Piastowska Torn och gammal kyrka – Rotunda, vilkens bild finns på polska 20 zloty. Från tornet kan man betrakta utsikter över Cieszyn samt berget.
Staden är mycket mysig med många restauranger och caféer. Här föddes polsk författare Kornel Filipowicz. En café som vi besökte är uppkallad efter honom och heter Kornel & Friends (Kornel i przyjaciele). Att besöka Cieszyn var en upplevelse. Jag var inte så bekant med den delen av Polen men var glad att till sist åkte dit. Älskar historia, gammal kultur och vandring bland gamla byggnader. Cieszyn var en spännande stad att se.