Blåbärssylt med kardemumma

blåbärssyltSom jag skrev i tidigare inlägg fortfarande går att köpa blåbär eller plocka själv. Jag älskar hemlagad sylt och gjorde blåbärssylt smaksätt med kardemumma. Vilken smak! Skulle aldrig tro att kardemumma kan piffa upp blåbärssylt så här bra. Tidigare i juli plockade själv blåbär i Polen. Vi har sommarställe där mitt i skogen och jätte stor sjö. I skogen finns massor med blåbär, hallon och björnbär. I år hittade vi smultronställe. Ja, vi har goda förutsättningar att plocka bär samtidigt betrakta den vackra naturen och vila oss. Vi känner oss så lyckliga där! Älskar lugn  och ro. Gör mina syltor, torkar svampar, syltar grönsaker…Har gott om tid, även resa bort.

Det blev mycket blåbärssylt i år. Blåbär blev jättestora och lätt plockade. Jag brukar koka sylt i omgångar med olika smaksättningar även med kanel. Blandar gärna olika bär till typ egen drottningsylt. I år gjorde även lchf variant av blåbärssylt.

Blåbärssylt

Ingredienser:

1kg skogsblåbär

500 a socker

½-1 tsk mald kardemumma

skogsbar

Rensa blåbär från blad och annat. Häll i en gryta tillsammans med socker och kardemumma. Koka upp sylten och sedan fortsätt sjuda i 15 minuter eller mer. Gör ett prov om sylten är klar. Ta en tesked och häll på tallriken. Om sylten är fast efter den har svalnat, då är det dags att fylla burkarna. Annars koka lite till och gör testen igen. Fyll glasburkar med den varma sylten, skruva på lock och vänd om. Vi du pastörisera sylt för längre hållbarhet koka sylt burkarna i en katrull med vatten i 10 minuter. Glöm inte då att lägga en köksduk på botten och mellan. Burkarna ”hoppar” när kokas och kan gå sönder.

blabarsylt_recept

Leave A Comment