Lussebullar med kanel till Luciadeg

lussebullar med kanelImorgon är Luciadagen! Det ska vi fira med massa goda saker inte minst lussebullar med saffran och kanel. Älskar doften av saffran och saffransbullar bakar mer än gärna under hela advent och jul. Receptet kommer från denna blogg men jag gjorde små förändringar vad gäller mängder av mjöl och bytte russin till tranbär. Tyckte att degen var för löst första gången bakade jag dessa saffransbullar. Efter små justeringar blev lussekatter som jag ville, mjuka  och gyllene gula med härligt doft av saffran och kanel.

lussebullar_recept

Lussebullar med saffran och kanel

Ingredienser:

till 12 stora lussekatter

1½ dl mjölk

25 g färsk jäst för söta degar

1 dl / 90 g socker

½ g saffran, mald

1 msk rum

7½ dl / 450 g

50 g smör, mjukt

en nypa salt

50 g torkad tranbär

Fyllning

3 msk socker

100 g smör, mjukt

1 msk kanel

Topping

pärlsocker att strö på

vispat ägg att pensla bullarna

2 msk vatten

3 msk socker

saffransbullar till Lucia

Häll vatten över tranbär. Lös jästen i den finger uppvärmda mjölken. Blanda i mjöl, socker och den lösta i rum saffran. Använd matberedare med krok eller knåda  för hand till en homogen deg. Tillsätt det mjuka smöret i bitar och knåda tills det absorberas av degen. Täck degen med plastfolie och låt jäsa i 50 minuter. Efter jäsning lägg degen på mjölat bord och vik några gånger. Låt den vila i 10 minuter, kavla sedan till en rektangel 25 cm x 30 cm.

lussebullar med kanel recept

Blanda socker med kanel och smör och bredd på degen. Vik den till en halva från den långa sidan. Du får en rektangel som är nu cirka 15 cm bredd. Dela den i 12 remsor som du formar till lussebullar. Tryck in tranbär i varje ända. Pensla med uppvispat ägg och strö på med pärlsocker. Täck med köksduken och låt jäsa bullarna i 30 minuter. Under tiden sätt ugnen på 250ºC. Grädda bullarna i 10-12 minuter eller till de är gyllene. Under tiden koka sockerlag. Ta ut bullarna från ugnen och pensla med sockerlag. Sockersikt stoppar fuktighet i bullarna och gör att de känns längre fräscha och mjuka.

 

 

 

 

Leave A Comment