Smakrikt pilau ris

by pralin

matmedmeraPilau riset är mycket populärt i Indien och Pakistan. Man kan laga den med olika kryddor och nötter, dock kardemummakapslar, nejlikor saffran och hel kanel förekommer flitigt i de flesta varianter. Min pakistanska väninna brukar göra pilau riset med kikärtor.

Jag lagade riset enligt anvisningar i en  videoklippt som jag delade på min facebook sida.

Jag följde receptet från a till ö, då lagade jag pilau riset för första gång och ville lyckas med det. Och det gjorde jag!

Ingredienser:

 • 250 g långkornigt ris
 • 125 g cashewnötter
 • 3 msk vegetabilisk olja
 • 4 hela nejlikor
 • matmedmera
  2 kardemummakapslar
 • 2 cm hel kanel
 • 1 tks kummin frö
 • 6 schalottenlökar
 • 125 g russin
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 tsk saffran, hel
 • ½ l vatten
 • salt

Garnering:

 • 1 kruka färsk koriander
 • 1 gullök
 • 1 tsk olja

Utförande:

 • Först koka vatten med saffran.
 • Häll ris i en durkslag och tvätta bort stärkelse.
 • Värm olja i en kastrull som du ska koka ris. Häll i cashewnötter, kardemumma, nejlika, kanel och kumminfrön. Fräs i 2 minuter och tillsätt sedan fint strimlat schalottenlök, russin, gurkmeja och salt. Rör snabbt några sekunder.
 • Tillsätt riset och rör samman. Häll över vatten och blanda allt. Låt koka riset 12-15 minuter, sätt på locket och sänk värme. Jag har induktionshäll och sänker till 4. Riset är färdgt när det hällt har absorberat vatten.
 • Under tiden riset kokar skär gullöken i ringar och fräs i oljan. Hacka koriander.
 • Häll riset på en stor fat och toppa med lök och hackad koriander.

 

You may also like

3 comments

Emmy 24 maj, 2012 - 23:11

Jag har aldrig testat, men det låter fantastiskt gott!

Reply
pralin 25 maj, 2012 - 07:02

Jag lovar!Riset är mycket gott

Reply
Amy's piece of cake 26 maj, 2012 - 20:45

Detta är jättegott, mums mums!

Reply

Leave a Comment