Sommarens godaste kakor – svartvinbärskaka med maräng

Svartvinbärskaka med maräng matblogg matmedmeraJa, ja, sommaren närmar sig sin slut. För att förlänga sommar känsla bjuder jag på recept en av sommarens godaste kakor, svartvinbärskaka med maräng. Jag älskar baka med bär. Beklagar att i Sverige är ganska svårt att få tak på svarta eller röda vinbär med vilka jag är uppvuxen i mitt hemland i Polen. Dessa finns i varenda polsk trädgård.

Nu är jag o ch min man på riktig jakt efter hus där jag kan förverkliga min dröm om stor trädgård med massa bärbuskar och fruktträd. Gissa om jag kommer odla vinbär? Självklart!

svartvinbärskaka med maräng matmedmera matblogg

Svartvinbärskaka med maräng är sommaren klassiker. Bakade denna kaka till min mammas födelsedag. Svarta vinbär kommer från hennes fantastiska gård. Svartvinbärskaka med maräng är mycket lätt att svänga ihop. Den goda och lättbakade kakan passar perfekt, såväl till eftermiddagskaffe eller kalas.

svartvinbärskaka med maräng baka matmedmera

Älskar baka kaka med maräng och frukt. Oftast bakar jag marängkakor i långpanna som svartvinbärskaka. Använder du långpanna från ugnen kan du fördubbla ingredienser.

Bjud gärna familjen, vänner eller arbetskamrater på denna kaka som är garanterat succé. Vinbär kan du ersätt med andra bär som hallon, plommon eller blåbär.

svartvinbarskakarecept_matmedmera

Svartvinbärskaka med maräng

långpanna 30 cm x 45 cm

Ingredienser:

200 g smör, kallt

1½ dl / 150 g socker + 1 msk till vinbär

4 dl / 250 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt eller istället saltat smör ovan

2 ägg

1 tsk vaniljpasta

500 g svarta vinbär, färska

1 msk potatismjöl

Maräng

4 äggvitor

225 g socker

baka_svartvinbarskaka_matmedmera

Sätt ugnen på 175ºC. Hacka kallt smör med kniv eller tärna och släng i matberedare som jag brukar göra. Tillsätt mjöl, socker, salt (om du använde osaltat smör) och bakpulver. Kör i matberedare tills bildas smulor. Tillsätt ägg, vaniljpasta och kör en stund tills alla ingredienser är ihop knådade. Degen är lite lösare en vanlig mördeg. Plasta degen och lägg i kylen för en timme.

Klä långpanna med bakpapper. Ta ut degen från kylen, kavla mellan två bitar plastfolie och klä bakformen med den. Blanda socker och potatismjöl, strö över vinbären  och rör ihop. Fördela vinbären på botten.

Vispa hårt äggvitor. På slutet börja tillsätta en sked socker i taget. Marängen ska vara fluffig och slet. Fördela marängen på toppen av kakan. Baka kaka i den uppvärmda ugnen cirka 50 minuter. Ta ut den färdigt bakade kakan och låt svalna. Dela i bitar och servera.

 

 

Leave A Comment