Mördegsrutor med rabarber och kokoskräm

mördegsrutorSvenska jordgubbar är kast i år och dessutom svindyra. Därför till midsommar gjorde jag en fantastiska mördegsrutor med rabarber och kokoskräm. Jag väntar tills jordgubbar mognar i solen och blir riktigt goda! Till dess jag och mina gäster får nöja sig med denna inte alls pjåkiga rabarberkaka.

Rabarberkaka är mycket lätt att göra. Jag brukar nästan alltid göra den i en stor bakform och skära kakan i rutor. Kokoskräm gör du på samma sätt som vaniljkräm, dock en del mjölk ersätter du med kokosmjölk. Till mördegen använde jag en del maizena och måste säga att mördeg blev väldigt lyckad. Färdigt bakad mördegskaka med rabarber fick svalna ordentligt innan den blev uppdelad i lagom stora rutor. Mycket god rabarberkaka!

Mördegsrutor med rabarber och kokoskräm

Ingredienser:

till en bakform om 25 cm x 35 cm

Mördeg

150 g vetemjöl

100 g maizena

80 g socker

150 g smör

1 ägg

rabarberkaka

Smula mjöl, socker och kallt smör. När du fick degen riktigt smulad tillsätt ägg, forma en kula av degen, plasta och ställ i kylen för en timme. Kavla degen mellan två ark bakpapper till en rektangel lite större än bakform så att det räcker att täcka kanterna. Lägg mördegen i bakformen och ställ i kylen för en timme. Nagga med gaffel och baka i 160ºC varmluftsugn (utan varmluft cirka 15 grader mer) och förbaka i 25 minuter. Ta ut från ugnen och låt mördegskaka svalna.

Kokoskräm

4 dl kokosmjölk

4 dl mjölk

2 msk potatismjöl

3 äggulor

1 msk limesaft

1 dl socker

Koka kokosmjölk med limesaft och socker. Lös maizena i den kalla mjölken, blanda i äggulor och häll i kokande kokosmjölk. Rör hela tiden tills krämen börjar tjockna och koka. Ta bort från spisen och låt krämen svalna.

Smuldeg

100 g kokosflingor

100 g vetemjöl

50 g maizena

80 g socker

120 g smör

rivet skal utav 1 lime

Dessutom

500 g rabarber

florsocker att pudra med

mordegskaka med rabarberAv ingredienserna ovan gör en smuldeg och ställ i kylen. Skala och tärna rabarber och fördela på mördegsbotten. Bredd kokoskräm över rabarber och sedan fördela smuldegen. Baka kaka i 160ºC varmluftsugn i 35 minuter, utan varmluft, cirka 15 grader mer. Ta ut kaka och låt den kallna ordentligt innan du skär den i rutor.

Leave A Comment