Det sägs att det släpps en kokbok om dagen i Sverige och varje dag det publiceras recept dagstidningar. Lägg därtill matsajter och bloggar som ger sina tips, och människor som pratar med varandra ”på riktigt” och utbyter recept. Lägger man samman allt blir det en del recept om dagen.
Ofta hör man människor som förfasar sig över detta. Att det finns så många recept att maten aldrig blir lagad, men jag tror att de har missförstått alltihop.
Jag älskar att läsa recept och matreportage, och inte bara då jag ska laga just den maten. Jag kan läsa hur många som helst, få inspiration som sår ett frö någonstans som jag sen kan använda. Jag älskar att läsa recept på mat jag redan lagar och se hur andra människor gör sin ”perfekta lasagne” eller ”perfekta hamburgare”.
För mig kan det inte bli för mycket.
Sex bra mattidningar
Mycket av den trevligaste matläsningen kommer idag i tidningsformat och det finns mängder av magasin att välja mellan. Tillsammans med Tidningsbutiken.se presenteras här några av de bästa tidningarna inom mat och dryck.
Jamie Magazine (6 nummer/år, engelska): Det bästa med Jamie Oliver är att han har tagit sin stora kunskap om matlagning och kokat ner den till lättförståeliga recept. Han behöver inte ”avsluta med att stoppa in rätten i sin salamander”, utan de verktyg som krävs för recepten finns hemma hos dig. Gillar man den lite smutskastade engelska maten, Sunday roast, sheppards pie osv, finns det många munvattnande recept.
Allt Om Mat(18 nummer/år, svenska): Det bästa med Allt Om Mat är att de har följt med i tiden. Mycket har hänt under de dryga 40 åren tidningen har varit på marknaden, speciellt med utbudet av råvaror i butikerna och vårt intresse att utvecklas som hemmakockar. Men tidningen är fortfarande folkbildande – det finns stor kunskap på redaktionen – och vi får allt från enkla recept till reportage från mer exklusiva matdestinationer. Fokus är ändå på sådant vi kan lyckas med både på vardags- och helgkvällar.
Al Dente (4 nummer/år, svenska): Al Dente är exakt vad det låter som: en tidning helt inriktad på det italienska köket. Här får du tips på recept som många gånger blivit nedärvda i generationer. Italienarna har en stolt mattradition – ofta knutna till speciella områden i Italien – och det slarvas sällan. Alla hävdar att det bara finns ett rätt sätt att tillaga en rätt (deras sätt). Här får du reda på hur det går till.
Food and Wine Magazine (12 nummer/år, engelska): Amerikaner ber inte om ursäkt för sina intressen. Är man intresserad av matlagning går man ”all in”. Tycker du att de svenska magasinen är för breda och ska tillfredsställa alla är Food and Wine Magazine värd en närmre titt. Här är det ibland ganska avancerade recept placerade i en exklusiv, designad miljö. En tidning som gör sig bra på ”kaffebordet”.
Hembakat (6 nummer/år, svenska): Om matlagning kan ske lite på känn, och du kan lyckas genom att testa sig fram, är bakning en mer precis konst. Det är ofta ett misstag att ändra receptet med, säg, färre ägg eller mer socker. Här får du bra recept att följa på allt från småkakor och tårtor till surdegsbröd och pajer.
Bartender Magazine (4 nummer/år, engelska): Nu har vi hållit oss till mattidningar, men ska vi tipsa om en om dryck får det bli Bartender Magazine. Den riktar sig både till professionella bartendrar och ”hemmablandaren” med ambitioner. Det bästa med det här magasinet är att den är rolig, och humor är inte jättevanligt i det här tidningssegmentet. Och om sanningen ska fram, en middag bör inledas och avslutas med en välblandad drink.
Det här var några läsvärda tidningar om mat och dryck, men det finns såklart många, många fler. Oavsett intresse finns det ett magasin som passar dig. Och kom ihåg: att det skrivs mycket om mat är positivt. Vi gillar det. Eller hur?