Här doftar burgare

Det finns ingenting som kan jämföra sig med en god, hemgjord burgare. Jag kan inte säga att jag är en direkt fantast av alla burgare eller hamburgare, men när den är  riktigt god kan jag inte tacka nej.

Nyss har jag kommit på en blogg som är dedikerad  hamburgare och allt kring den och tror mig de vet vad är en god hamburgare är.

Ja, jag får mäta mig med de med min omtyckta hamburgare som jag grillade häromdagen. Dessa goda bullar som jag bakade igår på förmiddag var just avsedda för detta ändamål. Recept får ni här nedan alldeles strax. Men först vill jag dela med en reflektion. Ibland hör jag folk kommentera hemgjorda hamburgare att de smakar nästan som från Mc Donald.  Undra om det är en komplemang eller sarkasm. För mig är knappast en köpt burgare är något lyx.

En god hamburgare är viktigaste som finns och kan serveras med olika tillbehör såsom dressing, bröd, pommes frites eller grönt.

Ett gott hamburgerbröd höjer smak upplevelse. Jag bakar allt bröd. Jag har vant mig vid det nybakade goda brödet fri från alla tillsatser och andra konstigheter. Det är naturligt för mig att baka även eget hamburgerbröd. Här kommer ytterliggare recept på hamburgerbullarna som är lagom för tio hamburgare och lätt kan ökas efter behov.

 

Recept till hamburgerbullarna

Ingredienser:

10 stycken

 • 3 dl vatten
 • ½ dl mjölk
 • 6 dl vetemjöl
 • 1 dl kornmjöl
 • 1 paket torr jäst eller 50 g färsk jäst
 • 1 ägg + 1 ägg att pensla
 • 1 msk socker
 • 2 msk smör, mjukt
 • 1½ tsk salt
 • 1 msk sesamfrön,  svarta och vita
Utförande:
 • Lös jästen i uppvärmt vatten med socker. Låt stå 10 minuter.
 • Tillsätt ägg, salt och båda mjöl, rör till smidig deg.
 • På slutet tillsätt mjukt smör också.
 • Låt degen jäsa i 30 minuter sedan dela den i 10 jämna bitar som du formar till runda bullar.
 • Pensla hamburgerbullarna med ägg och strö på sesamfrön.
 • Låt jäsa igen i 20 minuter.
 • Baka hamburgerbullarna i 220ºC cirka 10-12 minuter eller tills de är gyllene bruna.
Hamburgerbrödet kan göras i stora satser och frysa. Jag testade recept för första gången och gjorde bara halv sats. Med två hamburgare var blev ingen bröd kvar att frysa.


Recept till hamburgare med dijon senap och persilja

Ingredienser:

till 10 hamburgare

 • 1 kg blandfärs
 • 1 ägg
 • 15 stycken salta crackers, fint smulade
 • 2 msk persilja, hackad
 • 1 msk dijon senap, rågad
 • 2 tsk salt
 • 1 krm svartpeppar eller enligt smaken
 • olja till stekning
Hamburger tillbehör
 • 2 tomater
 • 100 g salat, olika sorters
 • 1 gullök
 • rädisor
 • ketchup

Utförande:

 • Blanda alla ingredienser till en slät färs och låt den vila en stund.
 • Forma runda haburgare om cirka 110 g var och stek i stekpannan eller grilla.
 • Skär brödet i mitten. Lägg på strimlat salat, lök ringar, ketchup, rädisor och hamburgare. Ta en skiva tjock skuren ost och en tomatskiva på toppen. Lägg på locket och pressa lite.
 • För att osten ska smälta lite lägg den på hamburgare medan den fortfarande grillas eller stekas.
Comments
One Response to “Här doftar burgare”
 1. Sanna skriver:

  Oj så härligt gott det ser ut! Det känns som att hamburgare har blivit lite trendigt med bra råvaror och tillbehör. Intem ig emot :)

Leave A Comment