Hur piffar man upp en tomatsoppa

Jag kokar ofta mustiga soppor hemma. Som tur mina barn gillar alla soppor jag lagar. Det känns härligt för de att ha en stor kastrull med varm grönsakssoppa och gott bröd till. Sist gjorde jag en tomatsoppa hur enkelt som helst.

Jag började gilla tomatsoppa först när jag blev vuxen. Jag kan inte hitta någon bra förklaring varför undvek jag tomatsoppa när jag var barn, men jag tror att det var konsistensen, nämligen stora purjolöksbitar som liknade hår, när man tuggade på dem och tomatsoppans sura smaken som jag då tyckte inte om.

Min barndomsavskräck till purjolök som min mamma använde flitigt i alla soppor gjorde att de flesta soppor som jag lagar är krämer och alla andra innehåller purjolök i väldigt små bitar eller inte alls.

 

Recept till en krämig tomatsoppa med pesto

Ingredienser:

5-8 portioner

 • 2 morötter
 • 3 selleristjälkar
 • 2 gullök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk olivolja
 • 1 ½ -2 l buljong, valfritt
 • 2 burkar krossade tomate, 400g var
 • 6 stora kvisttomater med kvistar på
 • 1 näve med färsk basilika
 • salt och peppar
 • några skedar grön pesto till servering
Utförande:
 • Skala gullök, vitlök, morötter och tärna de. Dela i små bitar selleristjälkar. Ta en stor kastrull, häll olja och lägg i grönsakerna.  Häll över den varma buljongen och koka soppa, cirka 15 minuter.
 • Häll sedan krossade tomater och färska tomater delade i klyftor med kvistar på. Koka soppan 15 minuter till.
 • Ner soppan har kokat färdigt lägg i basilika. Smaka soppan med salt och peppar och mixa i blender eller med stavmixer.
 • Servera tomatsoppa varmt med pesto.

Den här tomatsoppa är också krämsoppa som jag piffade upp med mycket hemgjord pesto. Jag använde även färska kvistomater med kvistar på. De gröna kvistar ger mycket extra smak till tomatsoppa.Vanligtvis brukar vi här hemma äta tomatsoppa med makaroner, men just denna krämiga soppan passade så bra som varm kopp. Visst, mina koppar är fina!

Leave A Comment