Jag blev sugen på danskt smörrebröd med mycket pålägg på tunna brödskivor av danskt rågbröd. Långt innan kunde jag njuta av härliga smörgåsar började jag förberedda till danskt bröd. Det hade jag inte bakat förut, men jag hittade en jättebra video ( jag delade det på facebook )som visar väldigt tydligt hur går man tillväga.
Jag måste säga att jag gillar baka bröd på surdeg och speciellt när man bara blandar ihop alla ingredienser och låter sakerna ha sin gång. Så blev det med danskt rågbröd. Jag rörde ihop allt jag behövde utan något knådande, flyttade bröddegen till långform, täckte med omsorg och lämnade brödet ifred för tolv timmar för att det skulle jäsa. Hur lätt som plätt kan jag säga utan att ens blinka.
Minst 12 timmar ska danskt rågbröd jäsa beroende på hur aktiv surdeg man har. Bäst är att mata surdegen 24 timmar innan man ska börja med bröddegen, då är den igång och brödet jäser för fullt. Det gäller också att planera utbakningen så att man inte bakar i mitten av natten…
Danskt rågbröd
1 rågbröd i form
Ingredienser:
2 ½ dl rågkross
2 ½ dl rågmjöl
2 ½ dl vetemjöl
4-5 dl vatten, kallt
1 ½ dl aktiv surdeg på råg
3 msk mörk sirap
½ msk salt
1 dl solrosfrön
2 msk linfrön, hela
Rör alla ingredienser med hjälp av en sked. Mängden sirap är beroende på hur sur är surdegen. Jag tyckte att 3 matskedar var tillräckligt för att balansera syra. Täck bröddegen och låt det stå i 30 minuter. Vätska absorberas under tiden och efteråt kan man bedöma om man behöver tillsätta mer vatten eller mer mjöl. Jag tyckte att min bröddeg behövde mer vatten.
Efter att jag blandade i bröddegen mer vatten, flyttade jag den till en avlång bakform beklädd med bakpapper. jag slättade till brödytan, täckte brödet med plastfolie och lämnade det för att jäsa i 12 timmar.
Nästa dag stack jag många håll på brödet ändå till botten så att ångan skulle komma ut genom. Annars kan hända att ett mellanrum kan uppstå mellan skorpa och brödet.
Grädda danskt bröd i 200ºC i cirka 75 minuter, eller tills brödets innertemperatur är 98ºC. Det var första gång för mig att jag tog tempe på brödet. Kul grej!
Danskt rågbröd behöver mognas och borde ätas efter några dagar. Jag ville testa denna hipotes och började äta det från första dagen och jämföra smaken. Som ni ser på blider mycket färskt bröd smular en aning. En mogen danskt bröd , det vill säga efter 3 dagar smular mycket mindre och smakar verkligen gott.
2 comments
gott, gott! Brödet påminner faktiskt om ryskt surdegsbröd! :)
Ha en fin kväll!
Kram kram
//Lana
Ja, vi har också liknande bröd i Polen.